22 December 2010

+ Tazpunyeblog's 3rd Year Anniversary Contest +

http://tazpunye.blogspot.com/
*maaf Cik Taz, I try my best nak buat gambar berlink tu, tapi tak jadi, tak tau kenape.. T___T*

Alah, comel je Miss Smiley Yellow tu senyum.. macam muka Cik Taz bile senyum *bodek nampak? haha*

Oke, ni first time ni I join contest dekat dalam belog.. bukan 1st time I tengok contest belog ye, da banyak kali.. tapi tak tau nape cam tak terjoin contest² uools..maaf~ agak melalut di sini.. back to the topic!
Senang je nak join contest ni, syarat2 nye, u guys boley pegi ke Cik Taz punye belog~ *lupe care nak link kn belog, maaf*
Oke *banyak na oke nye*, kat sini saye nak share la skit kan tips² belajar yang agak efektif bagi saye.. tak susah kalau u guys ikot care saye.. nak tau? jom layann~

antara tips² nye :

1. Concentrate.
of coz dalam kelas korang kene bagi konsentrasi ye di dalam kelas.. fully concentration plis! tapi ada kala nye fully pun, ilmu nye tak masok fully kan? betol tak? mesti ade je bende yang akan kacau.. mengantok lah, kawan ajak borak lah & ect.. tu sudah menjadi lumrah sebagai student.. so ubat yang dapat mengelak dari masalah ni adalah GULA² MINT.. such as, ECLIPSE, MENTOS & others mint gule².. kawan² ajak borak? tak susah juga, sumbat gula² tu, mesti senyap.. haha..

2. Study Group.
This is the other effective way of studies. tak semestinye dah nak exam baru korang nak wat study group.. anytime korang boley buat.. memang akan lebih banyak borak² dari study.. tapi kite selit²kan juga about the subject.. selitkan juga dengan gelak tawa.. *jangan lebih² nanti ilmu keluar pulak*.. gelak² jugak, tapi kadang² dengan gelak² itu lah ilmu lagi masok.. betol tak tipu.. sebab mase exam, bile kite tak leh nak engat sesuatu itu, cube kite engt balik mase kite gelak² dalam study group tu.. then mase tu jugak lah mentol keluar *ting!*

3. Music.
Music? pelik kan? mesti korang tertanye ² "Masok ke semua ape yang kite bace kalau study sambil dengar music?". sape suruh korang bace sambil dengar music? *aku tak ajar, cikgu pun tak ajar*.. haha, yang I nak ajar kat sini ialah MENGIRA sambil mendengar MUSIC! ramai member² I yang amek Bisnes Study ni.. I paham sangat.. ade jugak yang complain kira² u guys susah kan? sabar ye.. cara I senang je, bile I nak buat kire² I akan dengar lagu.. tak kire la lagu ape Korea ke, Korea ke, haha Korea lagi~ janji masyuk~! lagi rock, lagi rancak I mengira.. haha, tapi kos yang I amek sekarang ni tak banyak kire², I design².. lagi complicated kan! tapi dengan music, tidak lagi! bile nak start buat design, start lah lagu punk rock I berkumandang.. ha, time tu, jangan kacau I.. haha..

4. Ingat Allah.
Yang ini, kalau kite lupe, memang tak tau lah kan nak kate ape.. lect I pesan,
"kite study² jugak, tapi kalau kite lupe Allah, kite takkan ke mane. Usaha lah macam mane pun, awak tetap tak boleh".
ayat tu memang I engat sampai sekarang, and betol, kalau kite lupe Dia, kite pun akan LOST.. so, banyakkan ilmu didada, tapi Allah tetapi di hati u guys oke?

5. Mak Ayah.
Last but not least, Mak & Ayah.. selalu berpegang dengan kate² dey oll.. "Belajar rajin² ye nak". jangan sesekali lupekan dey oll~ engat lah yang kite datang belajar ni, untuk mase depan kite juga balas jasa mak ayah kite.. dey oll dah banyak berjase dekat kite.. tak salah kite sebagai anak, balas jase dey oll balek~ oke?

Eh eh nak tambah lagi satu...

6. Exam Paper Last Year.
Ini pun tak kurang hebat gak.. care yang paling efektif lah! study paper² last year.. bukan ape, soklan exam kite² ni sume nye soklan yang ulang² je.. sumpah tak tipu! so banyak² kan la study soklan exam yang lame², rajen kan diri mintak kt senior or amek sendiri kat library..

Hah, itulah tips² study dari I.. panjang kan I melalut~ hehehe.. ape² pun, ini care I study.. kalau u guys rase care I memang berkesan, alhamdulillah~ buat lagi.. hehehe..
- SELAMAT MAJU JAYA -

4 comments:

j0j0_bdiN@ said...

Tingat dulu time2 nak final gelabah tukar-tukar notes, pastu bincang2 kat depan tv...

sayaana said...

jojo :

ha'a..kenangan tu..
hr tu ms final, ad 1 subjek ni boley bwk msok buku..
apa lagi, tulis ah jwpn soklan thun2 lepas dlm buku tu..
n hasil nye pastilah A! hahaha

taz said...

thank youuu :)

sayaana said...

taz :

welcome ^___^